DRENAJE, TUNELE  DE DISPERSIE PERCOLARE

Home

Drenaje , tunele de dispersie percolare , pentru colectarea , dispersia,  si refolosirea apei pluviale sau epurate

DRENAJE

 D 5 
5 persoane
4 m
180 lei
 D 7
7 persoane
6 m
290 lei

AVANTAJE :

Drenajele  sunt  executate din PVC rigid cu perforatii in forma de fanta, cu cea mai mare dimensiune în direcția axului tevii si colturile rotunjite

Se impiedica astfel fenomenele care apar la utilizarea furtunelor de drenaj :

  • înfundarea  cu resturile solide sau aderente din apă,
  • ruperea sau deformarea   

ccare conduc la functionare la intreaga capacitate a drenajului pe o perioada de maxim 2 ani , acesta colmatandu-se .

Mentiune importanta : furtunele de drenaj care in mod impropiu se folosesc pentru drenarea apei din fosele septice, nu sunt destinate prin constructie drenarii apei in sol(drenaj invers) ci drenarii apei pluviale sau freatice din sol (drenaj direct). Folosirea lor pentru drenarea apei din fose septice are ca efect scoaterea din functiune a acestora prin inundare si refluxul apei de canalizare in imobil datorita faptului ca latimea fantelor furtunelor (sub 2 mm) nu este potrivita pentru descarcarea apei uzate epurate, ci numai pentru colectarea apei pluviale sau freatica.  Drenajul  are perforatiile executate numai pe partile laterale ale circumferintei aceasta creind o presiune suplimentara de evacuare care duce la curatarea depunerilor ca si la tunelele de percolare. Pentru a asigura repartitia uniforma apelor pe tub si in stratul de material granular  DAUZUC D are executat un canal pe partea inferioara a circumferintei tubului, fara fante . Capacitatea de drenare a apei uzate pe ml este de cu peste 150 % mai mare decat cea a furtunelor de drenaj Lungimea necesara este 2,5 ori mai mica decat  lungimea de furtun de drenaj necesara.

 

Tunele de dispersie percolare
Tunelul  de dispersie percolare este compus din rezervoare  circulare cu baza descoperita si tevi de  drenaj . Teava de drenaj , care strapunge peretii rezervorului , are pe partea inferioara a circumferintei, fante dreptunghiulare, intrerupte la baza, creindu-se astfel un canal de scurgere. Deasupra tevii de percolare se afla teava de intrare apa pluviala sau epurata , cu descarcare pe teava de percolare. Intreg asamblu este amplasat intr-un camp de percolare. Tunelul de percolare are la baza o inventie, fosa septica cu autodrenare. In afara de aceste rezervoare tampon tunelul de dispersie percolare  mai cuprinde si rezervoare de vizitare, curatare si colectare si refolosire prea plin , in care se varsa apa pluviala sau epurata si care sunt similare celor tampon dar se prelungesc pana la suprafata solului .

                                

 Realizeaza :

Pre-tratament mecanic prin care se retin in rezervoarele de vizitare, curatare si colectare si refolosire prea plin, sedimentele si solidele cu dimensiuni mai mari decat fantele. La caderea apei uzate care intra in tunel pe teava de dispersie percolare , datorita efectului Coanda partea lichida se prelinge pana la fante unde apa patrunde in teava de drenaj curgand apoi pe canalul de scurgere al tevii de dispersie percolare in afara rezervorului.   Valoarea de dimensionare la înfinţarea unui tunel de percolare este de 1 m2/150 l /zi .           

Dispersie , percolare  in sol

Apa este dispersata prin fantele tevii de drenaj si este absorbită in final  in straturile  laterale si superioare de sol si eliminata prin vaporizare si transpiratia plantelor.

Avand toate avantajele tunelelor de percolare tunele de dispersie percolare  asigura in plus: o dispersie uniforma a apei in straturile de percolare, marind capacitate de preluare a apei de catre sol cu peste 30 %, datorita suprapresiunii din tevile de percolare , filtrarea mecanica a acesteia  si posibilitatea curatirii materialelor  (frunze , crengi, hartie  sedimente ,s.a.) care pot obtura sau colmata campul de dispersie. De asemnea, datorita diametrului de 300 mm a rezervorului, asigura cu usurinta refolosirea apei , fara alti recipienti de retentie.

Un avantaj important este posibilitatea in incadrarii intr-o latime a campului de 1m, fata de tunele de percolare  care impun o latime minima de 2,4 m si pretul mult mai mic.